Bette Smith

Bette Smith

Speelde in  2018

Stel: Mavis Sta­ples, Tina Turn­er en Big Mama Thorn­ton zouden een gedeelde zwanger­schap onder­gaan, welk kind zou daar uit komen? Het lev­ende antwo­ord op deze vraag staat dit jaar op Moulin Blues. De naam van deze aan­vo­erd­ster van de nieuwe Soul-gen­er­atie? Bette Smith.

Als kind tussen het gang­stergeweld in de wijk Bed­ford-Stuyvesant in Brook­lyn, New York was het vecht­en voor je bestaan­srecht. Wellicht dat deze voluptueuze, donkere dame daarom de kracht bez­it die ze uit­straalt. Met haar immense afro-kapsel en prikke­lende zang vult ze het hele podi­um. Vooral op het gebied van zang is Bette Smith mul­ti­func­tion­eel, ze beschikt over het gehele pal­let: haar hoge tonen rak­en je in je hart, de lage tonen mak­en de bassist bij­na over­bod­ig. Daar­bij is de mix tussen soul, R&B en blues de rode draad in haar oeu­vre. Geen ver­rass­ing trouwens; haar idol­en het­en o.a. Tina Turn­er, James Brown en Mick Jag­ger.

Bette Smith is één van de nieuwe vaan­del­dragers van oprechte soul die rockt’. Met sub­tiele ritmes en ver­war­mende stem brengt ze een stuk­je Brook­lyn naar Ospel. Genot en een spet­terende show gegaran­deerd.